HTML

Ingatlanjog

Friss topikok

  • Meli70: Sürgős segítséget kérek! Kötöttem egy ingatlan adásvételi szerződést, mint eladó. A szerződésben ... (2014.11.25. 19:30) A foglaló

Jogeset: Ingatlan ajándékozás

2012.12.06. 23:49 surgeon

A mai cikkben  ingatlan ajándékozással foglalkozunk egy konkrét eset kapcsán!

A bíróság alábbi ítéletében az ingatlan ajándékozás személyes jellegére hívja fel a figyelmet:

Egy házaspárnak két gyermeke született. Egyik gyermekük korán elhunyt, így másik gyermekük részére ajándékozási szerződéssel örökre és visszavonhatatlanul két ingatlant ajándékoztak, 20 évre szóló haszonélvezeti jog kikötésével.

logo másolata.jpg

A megajándékozott gyermekük hamarosan házasságot kötött és született egy gyermekük. Ez a család az ajándék ingatlanban élt. Az ajándék ingatlan tulajdonosa azonban pár év múlva elhunyt végintézkedés hátrahagyása nélkül. A hagyatéki tárgyaláson a nagyszülők - akik az ingatlant lányuknak, az örökhagyónak ajándékozták – bejelentették, hogy a szóban forgó ingatlan tekintetében ajándék visszakövetelése iránt pert indítottak. Előadták, hogy abban reménykedtek, hogy lányuk idős korukban ápolja őket, gondoskodik róluk, ez azonban lányuk halálával meghiúsult. Hivatkoztak továbbá arra, hogy különféle egészségügyi problémáik és anyagi nehézségeik miatt megélhetésük veszélyeztetett, erre tekintettel visszakövetelik az ajándékot.

A kialakult bírói gyakorlat értelmében a visszakövetelés jogát a megajándékozott halála megszünteti. Az ő örökösei ugyanis már nem állnak olyan viszonyban az ajándékozóval, amely indokolttá tehetné a visszakövetelést.

ingatlanjog másolata.png

Fentieken túl a bíróság megállapította, hogy az ajándékot visszakövetelő nagyszülők az édesanya nélkül maradt unokájuk érdekeit nem vették figyelembe (hiszen az unoka is az ajándék ingatlanban lakott), ezért a társadalmi felfogás szerint sem indokolt a visszakövetelés.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan bíróság szerződés ajándék tulajdon ajándékozás bírói gyakorlat megajándékozott ajándékozási szerződéssel

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanjogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr914952187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása